Piękny pogodny dzień i my w sportowej akcji

W dniu 5 czerwca 2019r. odbył się w naszej szkole „Dzień Sportu”. Pogoda „bardzo” dopisała i w 31º C ciężko było zdobywać rewelacyjne wyniki sportowe. Mimo niedogodności natury w zacienionych miejscach odbywały się kolejne konkurencje, w których wyłoniono zwycięzcy indywidualnych: - rzut piłką lekarską- Eryk Gajewski, Sandra Donarska - pchnięcie Kulą- Eryk Gajewski, Sandra Donarska - tor sprawnościowy- Jakub Karwan, Dębska Sandra - bieg na 60m - Zachora Jakub, Socha Zuzanna - bieg na 1km- Chojnicki Mateusz, egzekwo Socha Zuzanna, Maryniak Karolina zwycięzcy drużynowo: - przeciąganie liny- drużyna IIT - narty wieloosobowe- Drużyna dziewczyn IIT z panią Beatą :) - skakanka drużynowo- Krystian Motas i Jakub Karwan. Zwycięscy zostali nagrodzenie słodkimi nagrodami. Część rekreacyjno-sportowa oprócz rywalizacji spowodowała integrację grup, które wesoło i aktywnie spędziły razem czas.

Czytaj więcej...

Drzwi otwarte 2019 w ZS we Wroniu

W czwartek 30 maja 2019 roku w Zespole Szkół we Wroniu odbyły się DRZWI OTWARTE, które zgromadziły uczniów klas trzecich gimnazjum i klas ósmych szkoły podstawowej oraz absolwentów naszej szkoły.  

Czytaj więcej...

Lekcja otwarta w Zespole Szkół we Wroniu

W dniu 24 maja 2019 r. w naszej szkole nauczyciele nauki zawodu przeprowadzili z klasą II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych lekcję otwartą. Zaproszeni goście to : Kierownik Wydziału Oświaty, Zdrowia, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego pan Krzysztof Buchmiet, dyrekcja szkoły oraz nauczyciele praktycznej nauki zawodu. Tematem lekcji otwartej była: Charakterystyka żywienia kuchni różnych narodów. I grupa uczestników przygotowała chaczapari, czyli gruziński zapiekany placek oraz suflaki – grecką potrawę z mięsa wieprzowego lub kawałków kurczaka. II grupa wykonała musaki – grecką potrawę z mielonego mięsa i bakłażanów. Grupa III zaskoczyła nas chaczapari, tradycyjną gruzińską potrawą, będącą prawdziwą ucztą dla smakoszy serów oraz chinkali – gruzińskimi pierożkami wypełnionymi bulionem i mięsem. IV grupa przygotowała falafele - kotleciki z przyprawionej ciecierzycy, smażone na głębokim oleju. W krajach arabskich jest to popularna potrawa wegańska.Potrawą wykonaną przez grupę V była sałatka grecka, wykonana z pomidora, ogórka, fety i oliwek. VI grupa zajęła się przygotowaniem sali oraz parzeniem arabskiej kawy z kardamonem i herbaty czarnej z dodatkiem białej szałwii.

Czytaj więcej...

Obchody 228 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 maja

Obchody 228 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 maja rozpoczęły się w Wąbrzeźnie od uroczystej mszy świętej za Ojczyznę w Kościele pw. Matki Bożej Królowej Polski. Dalsza część uroczystości odbyła się na wąbrzeskim rynku. W obchodach wzięli udział uczniowie klas mundurowych Ciechanowska Nikola, Trzcińska Karolina, Kopiczyńska Kamila, Kwiatkowska Weronika, Wróblewska Wiktoria, Grzębski Bartosz, Donarska Sandra, Wiśniewski Kacper oraz Domżalski Jakub, którzy wraz z wicedyrektor szkoły p. Barbarą Moch złożyli kwiaty pod pomnikiem Żołnierza Polskiego. Szkołę reprezentował poczet sztandarowy w składzie : Weronika Kurasiewicz, Karolina Maryniak i Szymon Grędzicki.

 

 

 

 

Czytaj więcej...

Cykl szkoleń w Centrum Szkolenia Logistyki w Grudziądzu

W dniach 15 kwietnia i 13 maja 2019r. uczniowie Zespołu Szkół we Wroniu odbyli cykl szkoleń w Centrum Szkolenia Logistyki w Grudziądzu, wraz z opiekunem wysłuchali prezentacji na temat systemów informatycznych wykorzystywanych w logistyce wojskowej oraz struktury sieci otwartych i zamkniętych. Podczas wizyty uczestnicy wycieczki zapoznali się z funkcjonalnością platformy zdalnego kształcenia Resortu Obrony Narodowej oraz istotą e-lerningu. Systemy teleinformatyczne wzbudziły wśród uczniów ciekawość. Słuchacze odwiedzili również sale szkolenia, w których odbywają się kursy z obsługi logistycznych systemów informatycznych . Dzięki doświadczeniu i zaangażowaniu wykładowców w przedstawioną tematykę uczniowie poszerzali swoją wiedzę w zakresie informatyki w wojskowości. Dziękujemy pracownikom Sekcji Informatyki CSlog za wprowadzenie nas w tematykę informatyka w wojsku.

Próba przygotowania prezentacji na potrzeby e-lerningu przez uczniów z pomocą szkoleniowców.

kliknij link -->> PREZENTACJA <<--

Czytaj więcej...

Pożegnanie tegorocznych absolwentów

30 kwietnia2019 pożegnaliśmy absolwentów Zespołu Szkół we Wroniu. Szkolne mury opuścili uczniowie Liceum Ogólnokształcącego o ukierunkowaniu Służby Mundurowe oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Czytaj więcej...

Powiatowy Konkurs "Młodzież zapobiega pożarom"

... bo nasi są najlepsi . ) Udowodnili to 4 kwietnia 2019 r. w Powiatowym Konkursie "Młodzież zapobiega pożarom". Śpieszymy poinformować, że Weronika Kurasiewicz zajęła w nim I miejsce, a Adrian Metenia- III. Oboje są uczniami klasy II LO o ukierunkowaniu "służby mundurowe" Gratulujemy ! Jesteśmy z Was bardzo, bardzo dumni!

Czytaj więcej...

Wycieczka do Gdańska

Planowaliśmy ją już jakiś czas temu - i udało się. Miała być nagrodą dla uczniów, którzy wyróżniają się w pracy dla szkoły - i była. Wycieczka do Gdańska, bo o niej mowa, wypełniła nam cały dzień 3 kwietnia 2019 r. Byliśmy w Muzeum II Wojny Światowej oraz w Europejskim Centrum Solidarności, w kościele Mariackim i nad Motławą, wśród zabytków Głównego Miasta i nad brzegiem morza. Było pięknie. Dziękujemy!

Czytaj więcej...

Z sąsiedzką wizytą

26.03.2019 r. uczniowie klasy III LO byli gośćmi Środowiskowego Domu Pomocy we Wroniu. To wyjątkowo artystycznie uzdolniona klasa. Jej uczniowie, poza tym, że są zwycięzcami prestiżowych konkursów sportowo-obronnych, są również laureatami wojewódzkich przeglądów piosenki i konkursów recytatorskich. Teraz zaśpiewali ulubione piosenki wywodzące się z różnych gatunków muzyki. Po występie był czas na rozmowy oraz smaczny poczęstunek. Nasi opiekunowie -p. Jolanta Broniewska, p. Aleksandra Bacińska i p. Piotr Rybszleger otrzymali wykonane we wrońskim DPŚ- ie piękne wiiosenne tulipany. Dziękujemy za gościnne przyjęcie nas i - do zobaczenia! :)

Czytaj więcej...

Potrawy z grzybami - konkurs kulinarny

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół we Wroniu chętnie prezentują swoją wiedzę i umiejętności biorąc udział w konkursach kulinarnych. Tym razem, 25 marca 2019r. zaprezentowali swoje umiejętności wykonując potrawy z grzybami. Uczestnicy zmagań wykazali się niezwykłymi zdolnościami i kreatywnością, zarówno jeśli chodzi o pomysł na potrawę, ale i ich praktyczną realizację oraz sposób podania. Potrawy zachwycały nie tylko wyglądem, ale również smakiem.

Czytaj więcej...

Kreatywny kurs carvingu

Carving – to sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. W krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Na początku XXI w. carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś jest także dyscypliną w kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są  arbuzy, melony, papaje, ananasy, rzodkiewki , selery, marchewki, kalarepy, buraki i jabłka. Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce.  

Czytaj więcej...

Kolejny raz na lodowisku!

Zgodnie z wcześniejszymi planami, przyszedł czas na lodowisko. We wtorek, 12 marca 45- osobowa grupa naszych uczniów wraz z opiekunami próbowała swoich sił na lodowisku Mentor w Toruniu. Uczniowie chętnie poddawali się łyżwiarskim szaleństwom i z ogromną determinacją starali się wygrać z grawitacją na tafli, a trzeba wiedzieć, że jeżdżenie na łyżwach to świetne ćwiczenie koordynacji ruchowej. Przekonali się o tym ci, którzy po wejściu na lodowisko zaliczali ciągłe upadki, a pod koniec godzinnego pobytu całkiem nieźle sobie radzili! Byli również tacy, którzy śmigali na łyżwach niczym zawodowcy. Wszyscy bawili się znakomicie. Dodatkowy atut to całe lodowisko do naszej dyspozycji. Zabawa na łyżwach miała być zachętą do aktywnego spędzania czasu wolnego, mamy zatem nadzieję, że apetyt na aktywność fizyczną na pewno będzie większy! 

Czytaj więcej...

Strona 5 z 44

Podkategorie

Free business joomla templates