Zdrowa żywność na co dzień i od święta

Tarteletki, wrapy, jabłka - to przysmaki, których spróbować można było podczas tradycyjnego już w szkole Dnia Zdrowej Żywności. 16 listopada 2017 r. kulinaria czekały na eleganckich tacach, ciesząc najpierw oczy, a potem kubki smakowe tych wszystkich, którzy wzięli udział w degustacji. Przygotowane zostały przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką p. Beaty Studzińskiej- Gołaszewskiej i p. Dariusza Mikołajczaka. Dziękujemy i czekamy na następne tak smaczne pomysły!

Czytaj więcej...

Laureaci Regionalnego Konkursu Recytatorskiego

Uczniowie z Wronia laureatami Regionalnego Konkursu Recytatorskiego. X Regionalny Konkurs Recytatorski w Wąbrzeźnie 22 listopada 2017 r. skupił kilkudziesięciu miłośników poezji Karola Wojtyły i Bolesława Leśmiana. Kilkudziesięciu uczestników z Bydgoszczy, Radzynia Chełmińskiego, Gruty, Ryńska, Wąbrzeźna i Wronia prezentowało niezwykle wyrównany, wysoki poziom wykonawczy. Jury stanęło więc przez trudnym zadaniem wyłonienia najlepszych z najlepszych w poszczególnych kategoriach wiekowych. Cieszy niezwykle fakt, że uczniowie z Zespołu Szkół we Wroniu tak świetnie zaprezentowali się na tle recytatorskiej elity. I miejsce za dojrzałą, znakomitą warsztatowo prezentację wierszy „Dzieci” oraz „We śnie” przyznano Paulinie Rużyckiej z kl. IV T, natomiast III miejsce oraz nagrodę za najlepszy debiut otrzymał Michał Kapiszka z kl. II LO SM, który przekonał jury oryginalną, pod względem treści i formy, interpretacją utworów ”Miłość” oraz „ Tajemnica”. Wyróżnienie za interesującą recytację wierszy „ To przyjaciel” oraz „ Wracam” wywalczyła Natalia Kurnik z kl. II LO SM. Uczniowie do udziału w konkursie przygotowani zostali w ramach pracy biblioteki szkolnej.

Czytaj więcej...

Uczniowie z Wronia u Karola Okrasy

Wśród zwyczajnych dni szkolnej nauki zdarzają się także te wyjątkowe, nietypowe, niepodobne do innych. Taki właśnie dzień uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przeżyli 21 listopada 2017 r., kiedy odbyła się wycieczka do Warszawy. Nie sama stolica była jednak celem wyjazdu. Wrońscy adepci sztuki kulinarnej od dawna marzyli o spotkaniu z mistrzem sztuki kulinarnej, panem Karolem Okrasą. Jak wspomina jedna z uczestniczek, atrakcje, które zapewnili nam organizatorzy, zapierały dech w piersiach. Mieliśmy możliwość zwiedzania pięciogwiazdkowego hotelu InterContinental, w którym mieści się restauracja prowadzona przez pana Okrasę: kuchni, basenu i siłowni, znajdujących się na 43 piętrze oraz niezwykle ekskluzywnych pokoi hotelowych, Dowiedzieliśmy się, jak funkcjonuje hotel, ile serca, wysiłku i wyobraźni trzeba włożyć w jego prowadzenie. Zostaliśmy zaproszeni na obiad, który specjalnie dla nas przygotował pan Karol Okrasa. Mieliśmy możliwość zadawania pytań, zrobienia sobie zdjęć z Mistrzem i otrzymania autografów.

Czytaj więcej...

Strona 6 z 143

Podkategorie

Wyszukiwarka

Free business joomla templates